Lokale media

FF landen. Ik bedoel, ik ben natuurlijk na de mensen van FC Twente even de mediapersoonlijkheid van Enschede. In de lokale krant op de lokale tv. Vanaf nu schitter ik natuurlijk in elke talkshow, elk spelletje enzovoorts, als BE-er. Maar vooruit.

Prachtig. Mpact, een organisatie die werk maakt van het begeleiden van vrijwilligers naar en bij vrijwilligerswerk, heeft ons, de Muziekbank, geholpen. We hadden behoefte aan een plek voor het stallen van 80.000 cd’s en lp’s die we nog moeten uitzoeken zonder dat we geld hebben om ruimte te huren. Mpact hielp ons gratis. Prachtig. Krant gebeld en de krant leverde ook nog een cameraploeg van de plaatselijke TVzender. Mpact en wij allebei blij met positieve publiciteit. Was het foutloos? Nee, Noch van onze kant, noch van de kant van de krant. Maar op zo’n moment realiseer ik me weer wat een prachtig instituut die lokale pers is. Het ging nu niet over de controle op de lokale hotemetoten en politiek, maar over dingen die lokaal leven en spelen. Er is geen ander enigszins gezaghebbend kanaal op dit moment (naast niet erg betrouwbare sociale media) om je omgeving te bereiken en te informeren. Ik herinner me nog goed een gesprek met een landelijk politicus (minister) die klaagde hoeveel er dagelijks fout ging in de berichtgeving in de media. En ook dat ik terug zei dat ik nog steeds blij ben dat ze, de journalisten, er ondanks hun tekortkomingen zijn.

FCTwente heeft het moeilijk. Ze staan laatste in de competitie en als dat niet verandert degraderen ze. Da’s naar, voor de club, voor de supporters en voor de gemeente die er met veel geld in zit. Ik zag dat Verbeek, de ontslagen trainer, vond dat aan zijn ontslag toch erg sterk de columns van Leon ten Voorde in Tubantia hadden bijgedragen. Prachtig je vliegt eruit na 16 (?!)verliespartijen en een laatste plaats en je geeft de pers de schuld. O daarom voetbalden we zo verkrampt, aha… FCTwente, dat je ├╝berhaupt nog bestaat dank je aan de steun die de lokale pers voor de club genereerde. Als de pers slecht presteren ook slecht noemt is dan dus een mogelijke degradatie NIET de schuld van degene die erover schrijft.

Ik zit me te realiseren dat ik misschien niet genoeg weet en slecht geïnformeerd ben (via de niet foutloze lokale pers) maar ik vind ook iets van de gevolgen van de lokale verkiezingen. De uitslag maakt het mogelijk dat de zittende coalitie doorgaat. Ze hebben 20 van de 39 zetels. Wat complicaties:
1. Burgerbelangen, de lokale partij die de verkiezingen won, gelooft dat die winst de claim op een wethouder meer rechtvaardigt. Dat is moeilijk en zou eigenlijk vragen om uitbreiding van het college in een tijd dat de ambtelijke organisatie krimpt. Dat is nauwelijks te verkopen
2. Burgerbelangen is tegen windmolens. Snap ik, maar als je je sterk maakt voor een energie-neutrale en fossiele brandstoffen vrije gemeente is dat moeilijk vol te houden. Don Quichote had ook iets tegen windmolens. In ieder geval bemoeilijkt dat de voortzetting van de huidige coalitie, waarin mn D66 zich erg sterk maakt voor de al eerder opgestelde klimaatdoelstellingen
3. D66 is na 4 jaar rechtse coalitie er plotseling, na haar kleine verlies, op gebrand dat er nog een progressieve partij in het college komt, daarmee de weg vrijmakend voor een rechtse coalitie met de PVV, want ook die claim lig in de krachtsverhoudingen niet voor de hand.

Ik zei al FF landen. Niemand zit natuurlijk te wachten op mijn mening als eendagsvliegende BE-er, en ik weet niet of ik via de krant wel genoeg weet, maar als de lokale pers hier zijn werk goed heeft gedaan verdient dit politiek gedoe hoogstens het soort begrip dat je opbrengt voor een net-baby-af-kind dat zijn torentje steeds omgooit. Schei non de Ju uit met dit soort ego-gedoe en maak een volwassen college van B&W. Het is helemaal niet volwassen (en kiezers zien dat ook niet zo) om een schamele verkiezingswinst te misbruiken om een werkende coalitie met domme eisen in gevaar te brengen en de instabiliteit op te zoeken die inherent is aan de PVV. Het is niet stoer om progressiviteit te vertalen in het zoeken van progressieve partners. Ga je werk doen. En lokale pers, als dit klopt, blijf je werk doen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *