De talkshow-week

Teveel verandering tegelijk… Tan weg, Twan komt, Jinek weer in de wacht, Pauw komt, Matthijs gaat nog korter…
Van de week overleed Mies en plotseling waren alle talkshows toch hetzelfde. Verwarrend.
De talkshow, het is een verschijnsel waarvan ik niet goed kan plaatsen hoe ik me ertoe verhoud en waarom. Vroeger keek ik ze allemaal, nu vrijwel geen. DWDD nog het vaakst.
Wat is een talkshow in vredesnaam eigenlijk. Volgens mij ooit bedoeld om mensen te informeren over actuele onderwerpen door aan een tafel meerdere mensen uit te nodigen die van die onderwerpen verstand hadden, er niet helemaal hetzelfde over dachten en dat dan gelardeerd met wat muziek, vrolijke opmerkingen en “op het verkeerde been zetters”.
Wat is een talkshow geworden? De “babbelshow”. Wat ik de laatste tijd zag was een tafel met een gastheer of -vrouw, omringd door BN-ers, politici, artiesten. Mensen met verstand van het onderwerp komen er steeds minder. BN-ers uiten hun gevoel over klimaat, politiek en elkaar. Dat is het wel zo’n beetje.
Van de week overleed Mies. Prima mens, ik koester vrolijke herinneringen. Maar de vraag is zit ik dan op dat moment te wachten op een wedstrijdje tussen BN-ers in minimaal drie babbelshows die graag willen vertellen hoe vaak Mies wel niet belde met complimenten en advies? Ja, een wedstrijdje, want je kreeg als kijker bijna de indruk dat dat je eigenlijk ten onrechte BN-er werd genoemd, dat je eigenlijk niet meer meetelde, als Mies je nog nooit had gecomplimenteerd of getipt.

Kennelijk heb je BN-ers ook in soorten. Ik heb Umberto eigenlijk praktisch nooit gezien, maar na zijn traantje van de week hoorde ik critici spreken over inteelt in de RTL-stal. Wat ik van the late night op de zapp meekreeg, gaf wel dat beeld, Veel toppers, aankondigingen van volgende RTL-programma’s of wijzigingen daarin. De vijver van Matthijs, Pauw en Jinek lijkt wat groter (en er is ook overlap, zoals mijn grote griezelvriend Petww WW de Vwies) maar ook daar, aankondigingen van optredens van bevriende artiesten, aankondigingen van nieuwe reeksen afleveringen van programma’s, etc. In alle talkshows zit dus, bevriende populaire artiest, misdaad, wat politiek, veel over bevriende tv-persoonlijkheden uit je eigen omroepzuiltje, veel vaste gasten. Voor zover de babbelshows een identiteit hadden was dat een mix tussen de “hoost” en “the bubble” van de vaste kring. En ik trapte erin, als Pauw weer eens een rechts warhoofd te lang liet uitpraten zat ik inwendig te roepen dat het nu tijd werd dat deze eens werd gefileerd.

En zo veranderde de talkshow die moest informeren (en dat met grote regelmaat ook een beetje doet, ook waar) in een amusementsprogramma, een baal babbelende talking heads waar de wereld van BN-ers in eigen kring aan zelfbevlekking doet en waar de kijkende bubblebewoners zichzelf kunnen bevestigen als behorend tot ons soort mensen. Het is een wereldje geworden, waar het nieuws niet alleen wordt gevolgd en uitgediept (tot op te geringe diepte meestal), maar vaak ook gemaakt, zoals rond #metoo met zich uitsprekende BN-ers en persoonlijke getinte nieuwsitems. “Leuke” schreeuwers als Prem mogen mijn politieke oordeel over politici (niet over belangrijke politieke thema’s, daar is te weinig tijd voor) helpen kleuren, evenals die volslagen onserieuze Haagse reporter Jaïr Ferwerda bij Jinek. Kortom, elke babbelshow moet zoveel mogelijk blijven doen wat zijn vaste kijkers gewend zijn, met de hoofden die de vaste kijkers in hun huiskamer verwelkomen. En dan is nieuws niet alleen nieuws als er nieuws op staat, maar de wereldjes van de babbelshows zijn zo interessant dat veranderingen daarin nieuws op zich zijn. Tsjonge wat is het spannend als Marc Marie een paar vrijdagen geen sidekick kan zijn, maar André van Duin hem dan mag vervangen. Babbelshows diepen zo op hun eigen manier het shownieuws uit. Vooral.

Ik vermoed dat Twan, de mooie man, die ijdel genoeg van zichzelf is, of journalistiek minimaal drie toontjes lager moet en dat ook graag zal doen als ie hoost mag worden, of dat the late night straks de talkshow der talkshows gaat worden. Uhhh, ik denk……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *