Wie sluit hier eigenlijk de PVV uit?

Vind jij het eigenlijk ook niet kunnen dat die anderhalf miljoen PVV-stemmers geen rol krijgen in de formatie? Ik heb daar wel een beetje last van. Er is een massa volk dat vindt dat er bakens moeten worden verzet in den Haag en die horen serieus genomen te worden Maar ligt dat nou aan al die partijen die wel aan de formatie meedoen? Sluiten die deze kiezers expres uit of ligt dat aan iemand anders?

Formeren is niet alleen een inhoudelijk politiek spel waarbij verschillen in standpunten moeten worden overbrugd. Een land regeren, samen met verschillende partijen, is ook een zware klus, waarbij je op elkaar moet kunnen rekenen. Er moet een minimum zijn aan onderling vertrouwen tussen de mensen die samen aan de kar gaan trekken. Dat vertrouwen gaat niet alleen over de vraag of je je aan je afspraken houdt. Of je niet moties en amendementen gaat steunen die het kabinetsbeleid torpederen en zo. Veel van wat aan een regeringstafel gebeurt gaat juist over zaken die NIET in het regeerakkoord zijn voorzien. Economische tegenvallers bijvoorbeeld, malle dictators die dingen doen op punten waar tussen de partijen spanning zat. Soms blijken dingen die je afspreekt gewoon in de praktijk niet te kunnen. Grote veranderingen bijvoorbeeld in het internationale krachtenveld da’s ook zoiets. Op dit moment drijft Trump (en May ook) Europa naar elkaar toe. Macron en Merkel vinden elkaar. Door Trump is de druk op klimaatmaatregelen groter dan ooit. Fijn dat we dat nu weten, tijdens de formatie, Maar denk nou niet dat dit soort dynamiek eindigt als de formatie voorbij is. En dan moet je van elkaar op aan kunnen. Dan moet je er samen uit willen komen en elkaar steunen. En dan is wild om je heen meppen in tweets naar je broeders in de coalitie geen optie.

We hebben in de huidige politieke constellatie één partij, die geen partij is, maar een eenmansbedrijf met onderaannemers, die voortdurend van alles wat tegenvalt anderen de schuld geeft. Niet alleen de moslims of de Marokkanen hebben alles voortdurend gedaan, niet alleen Europa en de Euro zijn de schuld van tegenvallende werkgelegenheid en problemen in de zorg,. , Nee want ons probleem met die moslims en Marokkanen is weer veroorzaakt door de PvdA, en vervolgens door Rutte die daarmee samenwerkt, en vervolgens door Pechtold, die wegkijkt en door Klaver die een links Gutmensch is die het niet begrijpt. Wilders mijdt de pers (iets wat je in een regering niet mag doen), tweet (waar kennen we dat van?) over zijn standpunten, vermijdt vaak debatten, schoffeert de rechterlijke macht en andere vertegenwoordigers van de rechtsstaat, organiseert binnen de PVV geen tegenspraak. Wilders toont in de manier waarop hij politiek bedrijft dat hij ongeschikt is voor elke vorm van samenwerking. Hij kan misschien wat, misschien een beetje, zoals een miniatuur-Trump dat zou doen, als ie de absolute meerderheid heeft en mensen zich niet durven te verzetten. Wie zich zo als einzelgänger, als rechtsstaat-sloper, als ongeleid twitterend projectiel opstelt, organiseert niet het vertrouwen dat nodig is om serieus aan de onderhandelingstafel te worden uitgenodigd. Als die kiezers zouden worden vertegenwoordigd door een politiek en vooral bestuurlijk meer volwassen persoon, wie weet… Daar zit het dilemma ook, hij zou die kiezers misschien niet in die mate binden als ie volwassener was… Maar om te denken dat je met zo iemand het schip van staat kunt besturen….

Nee het ligt niet aan het motorblok, of aan de ChristenUnie of aan Groen Links, Wilders zelf sluit zijn anderhalf miljoen kiezers uit door gedrag dat meer bij een boze peuter past dan bij een samenwerkingspartner. En hij leert niet, onze peuter wordt met de week bozer. Het heeft er alle schijn van dat hij dat ook nog eens strategisch bewust doet. Zalvend spreken over bereidheid tot meedoen en tegelijkertijd iedereen tegen de schenen schoppen. Als ie dan wordt geweigerd kan hij doen wat hij graag doet, slachtoffertje spelen en verontwaardigd roepen dat het weer niet aan hem ligt, hij reikte immers de hand. Slachtoffertje spelen levert stemmen op, dus ga je ermee door.
En nou lijkt het er op dat zelfs kameraad Ahmed Aboutaleb aan de praat wil met de PVV, ….. Nee toch, inhoudelijk al een erg wankele brug, maar met zo’n leider???? Nee, er is er maar één die die anderhalf miljoen kiezers tekort doet en dat is degene op wie al die mensen gestemd hebben zelf. Nee Ahmed, gaan we niet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *