Trumps Vanity and Vexation of Spirit

Ik heb nu een paar maanden gevolgd wat the realdonald op twitter uitspookt. In het begin deed ik het met de commentaren van anderen, maar ik wou wel eens weten of er ook normale tweets tussen zaten. Jawel af en toe, een enkele, Maar in grote lijnen hebben dankzij Trump de woorden “IJdelheid en kwelling des geestes” (vertaling van de titel) een nieuwe betekenis voor me gekregen.

In het begin vond ik het nog wel wat grappigs hebben. Het is ook bijna een literair -of althans kinderboekenniveau- cliché. De liegende, roddelende pestkop, die scheldt, tweespalt zaait, aanleidingen zoekt om te slaan en terug te meppen, Die geniet van het zien van verslagen slachtoffers als voornaamste empathiemodel. We kennen hem wel. Bij Harry Potter kennen we, hoe heette hij ook weer Draco Malfidus meen ik, met zijn lijfwachten Korzel en Kwast. Trump is een soort mengsel van deze drie. In de boeken en films waarin dit cliché voorkomt loopt het meestal na wat aanvankelijke glorie slecht met deze mensen af, ze druipen meesmuilend af. De wereld zit echter nog in het eerste deel van deze B-film: Draco Trump is nog bezig met zijn opmars, zijn gloriedagen.

Ik kan er steeds slechter tegen, tegen ’s mans ijdelheid, nou vooruit, dat blijft iets koddigs hebben. Maar dat voortdurende liegen, de voortdurende aanvallen op de pers, op door hem zelf benoemde tegenstanders. Het aanwakkeren van de tweespalt in de VS, het zwart maken van anderen. Seksistische grappen. Mensen opzetten tegen elkaar. Het zou allemaal ondanks de evidente walgelijkheid van het gedrag nog te pruimen zijn als ie gewoon Donald Trump, bouwer en bewoner van protserige appartementen was gebleven. Maar het Amerikaanse volk heeft dit zieke mens tot president gekozen.

De president van de VS is niet alleen gewoon eigenlijk “president van alle Amerikanen”, maar ook als president van zo’n machtig land zou hij wat meer besef kunnen hebben van de mate waarin hij de wereld een stukje onherbergzamer maakt. Het model lijkt als volgt te werken: voortdurend “eerst scheppen van vijanden in zijn eigen hoofd, (moslims, Mexicanen, journalisten) maar ze daarna door je tirades en beledigingen ook werkelijk aanzetten tot vijandschap en vervolgens geleidelijk crescendo”. En dan hebben we het nog niet gehad over het milieu, de vergroting van de kloof tussen arm en rijk, de wapens, enzovoorts. De man heeft nog geen procent van het besef van de context en gevolgen van zijn gedrag dat nodig is om zijn functie te bekleden.

Het volgen van the @realdonaldtrump is inderdaad een kwelling des geestes. Ik heb te doen met mensen die hem voor hun werk dagelijks moeten volgen. ik ben er aan toe om zijn getweet onder te brengen onder @realpainintheass. En stop nu met volgen. De lol is er af: vexation… Mijn geest lijkt er steeds gevoeliger voor te worden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *