Impasse, of te wel Rutte is aan zet

Of te wel bij twijfel niet inhalen, niet de drempel over. De formatie zit in een impasse. Niemand neemt stappen die groot genoeg zijn om gezamenlijk vooruit te komen. Er zijn vast mensen die een sluitende theorie hebben die dit verklaart. Ik zie een wirwar van inhoud en spel.
In het spel hebben de hoofdrolspelers inmiddels de eerste zondebok geĆÆdentificeerd: Jesse.

OK eerst het spel dan. Wat mij opvalt is dat het spel tot nu toe sterk wordt gekleurd door de spelregels van Pechtold. Rutte is de grootste, maar weet dat initiatief inhoud kost dus… Pechtold wil Groen Links erbij, een evenwicht tussen rechts en links. En Pechtold wil niet nog meer Christelijken. In het proces zijn die twee zaken prominent. Alsof Rutte wil zeggen, Alexander, als jij op je poot speelt omdat je denkt dat je onmisbaar bent doen we het eerst op jouw manier, maar als dat fout gaat, toontje lager graag. En dat punt nadert met rasse schreden.
Ook lijkt het spel te worden gedicteerd door twee andere zaken, namelijk de uitsluiting van de PVV en de komende gemeenteraadsverkiezingen. Over de PVV kan ik kort zijn, alhoewel het niet praktisch is om de tweede partij met veel zetelwinst buitenspel te zetten, de aard van de partij en het karakter van diens leider rechtvaardigen dit volkomen. Een probleem daarbij is dat zowel de VVD als het CDA een agenda (en met name op migratie) hadden die veel gemeen had met die PVV. De partijleiders maakten een ruk naar rechts en de kiezers hebben dat beloond. Proberen een brug te slaan naar links, en zeker naar die partij die op het migratiehoofdstuk een bijna diametraal andere lijn had, doet dan wat geforceerd aan. De ruk naar rechts vertalen in een kabinet kan nauwelijks zonder de PVV. Zie hier de voornaamste bron van de impasse. Maar ook, elke week uitstel, brengt de noodzaak van een moeizaam compromis dichter bij de datum van de gemeenteraadsverkiezingen en dus dichterbij een campagnetijd waarin het verdedigen van een moeilijk compromis eigenlijk niet kan. Als bijvoorbeeld Roemer en Asscher op de rem staan spelen die komende verkiezingen zeker een rol.

Qua spel is het bijna logisch dus dat de informatiepoging met Groen Links is mislukt. Maar wat speelt hier nou inhoudelijk?
Rutte (en ook Buma en misschien ook Pechtold) willen eigenlijk door in de lijn van het accoord dat de EU met Turkije sloot. Dat is een tricky lijn. Turkije is een redelijk stabiel land met erg veel macht in het centrum rond Erdogan. Er is daar dus een partij waarmee kan worden gedeald. Dat die deal in de praktijk wel voor Europa lekker uitpakt (afgezien van het feit dat die deal ook een chantagemiddel voor de Turken is) maar niet voor veel politieke vluchtelingen die uitzichtloos in kampen zitten, soms aan de grens worden gedood of teruggejaagd, dat er kinderarbeid wordt georganiseerd is een feit. Partijen die zich zorgen maken over de draagkracht van de samenleving voor migratie zijn er dus blij mee. Partijen die met de ethische uitgangspunten van vluchtelingenverdragen kijken hebben terechte zorgen. Maar de deal die door het motorblok met Tjeenk Willink werd voorbereid zou een deal moeten zijn met Noord Afrikaanse landen die of helemaal geen bestuur hebben of nog aanmerkelijk minder stabiel lijken dan Turkije. Ja juridisch klopt het allemaal, maar de gedachte dat Libiƫ op afzienbare termijn een veilig land zou kunnen worden voor zwarte Afrikanen is hopeloos onrealistisch. Zie hier het dilemma. Het uiteindelijk door Klaver afgewezen voorstel kon juridisch, zou voor draagvlak in de samenleving kunnen zorgen, maar is praktisch gezien terecht onder de ondergrens van de geest van de internationale verdragen. Bovendien gaat Nederland hier helemaal niet over, het is een Europese zaak. Als het motorblok dit heeft willen forceren is dat minstens zo overbodig als dat Rutte Klaver diens afwijzing verwijt te zijn. Ik kan nauwelijks tot een andere conclusie komen dan dat wat hierboven onder spel staat beschreven, namelijk Pechtolds voortouw, de geen-PVV-kramp met een rechtse agenda, en de komende verkiezingen dominant waren boven de inhoud. Voor alle vier en niet alleen voor Jesse. Wijzen naar schuldigen heeft geen zin en is slecht voor het draagvlak voor politiek onder kiezers.

Eerder schreef ik al dat ik verwacht dat het minstens na Prinsjesdag wordt voor er een kabinet is. Ik had het nu mislukte kabinet met Groen Links wel leuk gevonden, maar ik vrees dat er een (gedoog-)gedrocht komt. Of nieuwe verkiezingen. En intussen drijft Nederland in Europa af naar de marge, worden de problemen in de zorg, het onderwijs en de woningmarkt niet opgelost, blijven de lonen achter en zo nog het een en ander. Rutte, scheid eens uit met wijzen en je verbazen over anderen en neem het voortouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *