De laatste blog over politiek?

Stel, dit zou de laatste moeten worden, wat zou dan de ultieme boodschap zijn? Iets over de rechtstaat, Trump of Wilders of zo? Of over de media als speelbal en speler? Over de fascistoïde trekken van veel rechts gedoe? Over mijn probleem om in negatieve zin een “deugmens” te worden genoemd? Nee. Dat zijn eerder symptomen, bijverschijnselen. Het gaat over de ogen open doen en ook eerlijk zeggen wat je ziet. En wat ik denk te zien is dat wat er in de wereld gebeurt zo groot is, zo onomkeerbaar, zo complex en zo tegen het Volksempfinden indruist dat politici er liever langs kijken en over zwijgen. En ik denk dat Henk en Truus er meer van zien en begrepen hebben dan Sybrand en Mark uitkomt…

Doe die Nederlandse zonnebril af en kijk…
Europa heeft een 700 miljoen inwoners en krimpt. China en India zijn veel groter. Over de vraag hoeveel politieke en economische macht dit continent nu nog heeft mag je je nog even verbazen en zeker over tien jaar in dat mondiale economisch/politieke krachtenveld kan je rustig sombere voorspellingen doen, de mate van somberheid is onvoorspelbaar, maar dat het misloopt is duidelijk. Zeker als ook de Britten hun eigen handelspolitiek naast die van Europa gaan voeren. Europa is nu nog hoofdrolspeler in de Veiligheidsraad cs. Nog wel.

Europa vergrijst. Over 50 jaar zijn er zeker 50 tot 100 miljoen Europeanen minder. En dus waarschijnlijk tientallen miljoenen arbeidskrachten tekort. Afrika en het Middenoosten hebben een demografische structuur waarin de tieners en twintigers dominant zijn. Er zijn nu zo’n 1,5 miljard Afrikanen en inwoners van het Middenoosten en dat zullen er over 50 jaar 3 miljard zijn, misschien nog wel meer. Immers de bulk van de inwoners zit in de reproductieve periode. Voor die mensen is er vaak geen water, geen werk, geen huis, geen economisch vooruitzicht van enige importantie anders dan vertrekken naar plekken waar je mag verwachten het beter te krijgen dan thuis. We doen nu paniekerig over een paar tienduizenden gelukzoekende vluchtelingen, het kunnen er maar zo miljoenen worden. De reactie van Europa (en nu ook de Verenigde Staten) is krampachtig, met behoud van humaniteit grenzen sluiten, het eigen internationale bedrijfsleven in de watten leggen, maar ook erg weinig doen aan de economische ontwikkeling van die landen. We hebben geen notie hoe we, met in de VS, Europa en Japan gevestigde internationale bedrijven iets kunnen doen waardoor boeren daar minder arm worden en kleine maakindustrie het niet aflegt tegen de manier waarop multinationals hun winsten en aandeelhoudersbelang beschermen. Onze optie om achter onze grenzen weg te kruipen maakt het wereldprobleem alleen maar groter.

En dan is er het klimaat. Bangladesh is al een van de armste landen, er is straks niets meer van over en staat onder water. Er zullen miljoenen mensen moeten worden verplaatst. Trump blijft de belangen van de vervuilers beschermen, terwijl de VS de grootste footprint hebben. Zet U maar schrap. Veel zeewater en ondergelopen land, grote tekorten aan schoon water, verplaatsingen van volken en voedselproduktie…..

En dan is er wat mensen weten. We hebben over de hele wereld internet. Iedereen in het Middenoosten, in Afrika en Azië kan lezen hoe de welvaart in de wereld is verdeeld. Iedereen kan de tendenzen erin waarnemen. Iedereen in de wereld kan zien welke vijandsbeelden in het rijke westen leven ten opzichte van die mensen die in meer uitzichtloze situatie verkeren. Iedereen hoort Trumps America First en Europese leiders die zich daar wel van distantiëren, maar ook gewoon Grieken en Syriërs letterlijk in de kou laten staan. Ze kennen ons nu wel zo’n beetje.

Wat ik verbazend vind is dat we over morele revoluties in Nederland (CDA) praten, over normaal doen (VVD), rustig de rechters en de rechtstaat ter discussie stellen (PVV), zeggen dat brutale Marokkaantjes het probleem zijn (de kutmarokkanen van de PvdA) en dus allemaal lokale problemen en issues op de agenda zetten. Die horen ook op de agenda, is zo, maar over hoe we ons in het vrije westen moeten gedragen tegenover dit veranderende wereldtoneel hoor ik in deze verkiezingstijd vrijwel niemand. Trump wil niet langer de politie-agent van de wereld zijn en de grote brenger en verdediger van democratie. Misschien is dat wel wijzer dan we nu denken, maar hoe gaat Europa zich dan opstellen? Trump en Brexit gaan een hoop economische slijtage opleveren. Overheadkosten en banenverlies. Toch weer meer geld voor veiligheid op straat en zorg dan nu? Trump gaat niet meer de primaire militaire beveiliger spelen van Europa: Toch maar minder Europa en minder gezamenlijk optrekken? Toch maar geen gezamenlijke bewaking van buitengrenzen omdat dat geld kost?

Vriend Rutte is bang voor visie als olifant in de kamer, maar ik zie Rutte en de meeste andere fractievoorzitters de hele olifant uit de kamer denken en zo een geweldige leemte scheppen. Want er staat wel wat voor je neus, namelijk een veranderende wereldorde die om een antwoord vraagt. En zo schept onze politieke elite een gapend gat vol onzekerheid waar mensen die zich ongerust maken over immigratie, vergrijzing, pensioenen en de zorg alleen maar meer zorgen aan zullen ontlenen. En de bezorgde man in het westen vlucht niet en maakt geen revolutie. De boze vrouw in het westen gaat samen met haar man gewoon naar de stembus en stemt extreem, op clowns, op mensen die lak hebben aan iedereen en aan oplossingen. Op showbizz-lieden en opportunisten, op mensen die het systeem willen slopen zonder enig benul wat ze dan doen…

Wat ik hiermee wil zeggen is dat rechts ongelijk heeft. Het is niet de schuld van de elite die het allemaal heeft veroorzaakt, maar de elite is zo bang geworden voor de toorn van de kiezer die tegen hem wordt dat ze er ook niet meer tegenin durven gaan. En dus moet Europa niet sterker, wat hard nodig is, maar in een lagere versnelling en praktischer worden over de eigen lokale problemen. En dus moeten grenzen dicht (terwijl we over 50 jaar waarschijnlijk zo’n 50 miljoen arbeidskrachten nodig hebben van buiten Europa om aan onze vraag naar praktische diensten ala de zorg te kunnen blijven voldoen). En dus geven we onze zeggenschap niet op en helpen we de Grieken niet die onze vluchtelingen opvangen. En dus brengen we de pensioengerechtigde leeftijd terug naar 65 op rechts terwijl we dat niet meer betalen kunnen, want economische voorspoed zal met Brexit en Trump nog wel even onder druk blijven staan.
En links, wil ik zeggen, heeft ook geen gelijk, zolang ze die veranderende wereldorde niet aan de orde stellen en problemen zo vaak lokaal blijven definiëren, wat ze nu doen. En het heeft geen zin om de migratiedruk op Europa te bagatelliseren met humanitaire verhalen. Daar ligt de oplossing niet. Het heeft geen zin om plaatselijk te morrelen aan de gevolgen van globalisering, want daar ligt de oplossing niet. Dan hou je de mensen in de wijken waar de problemen het hardst voelbaar zijn voor de gek Emile. We zullen oplossingen moeten zoeken op het niveau waarop de problemen zich manifesteren, op het niveau van de verdeling van macht en armoede over de continenten. Niet America first, Brittannie first, terug met de gulden en grenzen dicht, dan is het allemaal over tien jaar nog veel erger. The world first… Maar hoe moet dat in Godsnaam. Niet met “Muslimbans” Donald, niet met normaal doen Mark, niet met Amerikaanse verkiezing-shows Jesse

Kortom, die verkiezingen van maart gaan eigenlijk nergens over. Gingen ze maar ergens over. Mij hoor je er even niet meer over vermoed ik. Zolang ik voornamelijk geklets hoor dat niks oplost, maar juist afleidt van wat er te doen staat ben ik even klaar….

1 gedachte op “De laatste blog over politiek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *