Chocola in tijden van gebrek aan schaamte

Er ontstaat geen chocola.
Ja natuurlijk staan we stil bij de doden van Berlijn. Bij de verscheuring van levens op een moment van onschuld, als dat bestaat. Maar hoeveel hebben we stil gestaan bij het bijna half miljoen aan doden in Syrië, Geen 10, geen 15, geen 100 zoals in Parijs, geen 3000 zoals op 11 september in New York, maar bijna een half miljoen…. aan de miljoenen die zijn gevlucht, gemarteld, verkracht, verjaagd. Door hun eigen president met gifgas en Russische bommen
Is het moedig of slecht van Mark Rutte dat hij het formele “nee” van het raadgevend referendum over Oekraïne ombouwt tot een “ja met inlegvel”? Ondertussen rennen Erdogans knokploegen door Turkije, steken kantoren van de koerdische partij in brand, en slaan loslopende koerden in elkaar in de geest van de grote leider Erdogan. Erdogan de fascist in wording, die eerder tijdens de coup zijn volk al wist te mobiliseren (zie de bruinhemden in WOII), lukt dat nu weer tegen linkse, intellectuele en koerdische krachten. Erdogan die een deal gaat sluiten met Poetin en Iran over Syrië, nadat vriend Poetin de door Erdogan gesteunde rebellen heeft dood gebombardeerd. Is ons “emotionele stukje democratie”, principieel en te allen tijde belangrijker, is onze eigen dwarse opwinding belangrijker dan stabiliteit in de wereld? Ook als de mannen die graag democratisch gekozen dictators willen zijn en die niet op een paar doden kijken elkaar aan het opzoeken zijn?

Intussen kiest een kwart van de mensen die naar “Een Vandaag” kijken (en alleen dan die, die zin hadden in een stemrondje, het opiniepanel) Wilders tot politicus van het jaar. Komt ongeveer overeen met zijn aandeel in de peilingen nu. Maar is ie dat dan ook, politicus van 2016 als ie veroordeeld is voor opruiing, ook als men over die andere 75% te veel verdeeld was? Voor 75% van die stemuitbrengers is ie dat dus niet… Is dit weer de terreur van de tellers en krantenkoppen-opstellers? Wilders, die het niet begrepen heeft op rechters en medepolitici, die hem wel beveiligen en beschermen? Wilders die al 16 jaar of zoiets in het nepparlement zit (en dus feitelijk een van de langst-zittenden is van de Haagse Politieke Elite die hij zegt te bestrijden omdat hij er juist niet toe zou horen…) en daarmee goed verdient. Wilders die electorale munt probeert te slaan uit “Berlijn” door een gefotoshopte Merkel onder het bloed te tweeten, zoals de AfD die “Berlijn” volledig op het schuldenconto van Merkel schuift? We hebben in de USA gezien dat de kiezers op rechts hun politici ongeveer alles vergeven, zolang ze maar in woord en beeld boodschappen uitzenden die eenvoudig zijn en resoneren met hun emoties. Ze beginnen dat hier in Europa dus ook te begrijpen. Ik vraag mij af wie ons hier meer verdeelt, geradicaliseerde IS-aanhangers of gemankeerde eigen politici met hun spindoctors en fotoshoppers. Ook hier, in Nederland, in Duitsland, raakt men de schaamte voorbij… Baudet beschermt ons kerstfeest, Roos onze referenda, de PVV onze vrouwen tegen honderdduizenden verkrachtingen door moslims. Waarom zien zoveel kiezers niet hoe erg ze worden gemanipuleerd? Met beeldend wantrouwen en angst….

Ik geloof in liefde, luisteren en verbindingen leggen. In debat en respect. Maar dat kan niet met volk dat zich niet schaamt en de politiek ziet als een zeepkist voor het ego en niet als plaats waar men het algemeen belang dient en vuile handen maakt als het moet. Ik kan er even geen chocola meer van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *