Post POTUS-kater: de oprichting van HSP

De eerste dagen hielp mijn gevoel voor humor nog. Dat slijt. Het “werkt” niet meer. ‘There’s a crack, a crack in everything, that’s how the light comes in’ (Sorry RIP Leonard Cohen): tsjonge wat moet The Donald ‘verlicht’ zijn, lasbrillen op… Niet leuk he. Of eh zo’n auditieve woordgrap die alleen in Nederland werkt: Pence de “Vice-POTUS” denkt dat homoseksualiteit met electroshocks te genezen is, gauw aansluiten die man… Of “all we are is dust in the wind (Kansas)” Wanneer begint het orkaanseizoen aan de oostkust???? Het zalft de wonden niet meer, als het dat al deed.

Er zijn mensen die al twee decennia voorspellen wat er nu gebeurt. De laatste stuiptrekkingen van de eeuwen van de suprematie van de witte man en het failliet van het naakte neo-liberalisme. De witte werker in de fabriek of onderaan in het kantoor pikt niet langer dat anderen steeds meer profiteren van zijn/haar werkkracht en van de internationale veranderingen. Pikt niet langer dat ze als Tokkie, als White Trash worden weggezet. Pikt niet langer dat de politieke elite en de economische elite nauwe banden onderhouden en hen in de kou laat staan. En in het protest zal van alles worden meegesleurd. Van alles dat door de rijke hoog opgeleiden wordt geclaimd als vooruitgang en het goede liberalisme.

Ik weet niet of het klopt. Maar ik vrees…. Ook al omdat hier politieke ideologie en verkrampte religiositeit elkaar vaak ontmoeten, een vorm van religiositeit die afwijzing en onderdrukking lijkt te legitimeren.. een vorm van christendom die bijna fundamentalistisch is. Een vorm die ik niet gauw Christendom zal noemen, maar Paulus-anisme. Alles wat die Grote bible-wolk in het midden van de US claimt is gegoten in oud-testamentische taal en het het opgeheven vingertje in de brieven van Paulus. Christus heeft bij mijn weten nooit iets onaardigs gezegd over homoseksualiteit of de vrouw in een positie willen plaatsen die toen in het midden-oosten gebruikelijk was en wel door de Prediker werd verkondigd. Chistelijk in de pure zin is: ‘We are all God’s children’ en ‘My fathers house has many mansions’. Moderne Amerikaanse Christenen doen dat wel. Die verklaren een deel van de mansions van de heer verboden toegang. Maar er speelt nog iets verwarrends: Dat de liberalen het humanisme kapen en zich proberen het soort humanistische emancipatie als onderdeel van hun politieke ideologie te maken is ook onzin. Ten diepste is dat (emancipatie van vrouwen, homo’s, etc. is de ontworsteling aan de post-slavernij-onderdrukking van de zwarte mens) dus christelijk-humanistisch, in de echt christelijke zin en niet liberaal.

Het individualisme, dat wel bij dat claimen van de vrijheid van het individu door het liberalisme hoort, gesteund door economische groei, heeft ertoe geleid dat de traditionele emancipatiebewegingen van christelijke en socialistische signatuur afkalven. Die liberalen die handenwrijvend naar het verval van christelijk en links hebben zitten kijken moeten nu omgaan met een grote groep witte mensen waarvan de emancipatie niet is voltooid, maar die wel politiek ontheemd zijn geraakt. Het neo-liberale kapitalisme dient hen niet, in tegendeel. Rutte roept wel dat zijn taak pas is voltooid als alle Nederlanders weer profiteren, maar dat gebeurt zonder politieke steun van linkse, christelijke of andere emancipatiemacht onvoldoende. Ook hier in Nederland groeit de desillusie en de overstap naar politici die politiek-economische onzin uitkramen en anti-establishment zijn. En ook hier is het veelal de bange oudere, die over de rug van de toekomst van de jeugd, terug wil naar de tijd voor het internet, van voor het overkokende midden-oosten, van voor moslim-extremisme en Afrikaanse bootjes en van voor de opwarming van de aarde. Ook hier komen steeds meer mensen in de richting van de behoefte aan een zilverrug, aan “een grote opruimer van het corrupte zootje in den Haag dat wel banken redt en Griekenland maar onze ouderen in de steek laat”.

Ik vermoed dat Trump onverdroten distantie zal nemen van internationale samenwerking en klimaat-akkoorden. Van Obama-care, homo-emancipatie, humanistische ethische wetgeving en vol zal gaan voor America first. Trump gelooft in zero-sum-games: Alles wat een ander wint gaat ten koste van mij. Samenwerken waar je allebei beter van wordt bestaat nauwelijks in zijn wereldbeeld. Politie die overmatig geweld gebruikt tegen zwarten zal worden gesteund vrees ik. En ik vrees dat het besmettelijk is. Dat de Rozen de Baudetten, de Geerten de Marie LePens en de AfD’s een klopjacht zullen beginnen op de euro en de EU en met name Zuid- en Oost-Europa in de kou zullen willen zetten. Een stuiptrekkende “Witte Man” heeft weinig met solidariteit, zie het gemak waarmee veel rechts populistisch denkende Vlamingen afscheid willen nemen van de Walen.

En als ik nou wist welk soort macht dit keert, richtte ik een partij op. Niet Denk of Forum voor Democratie, of iets met Dieren… Is het niet tijd voor de humanistische solidariteitspartij old?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *