Life changing moments, bestaan die in de publieke wereld?

Momenten die je leven veranderen, ze bestaan. Maar wat daar voor doorgaat in de media… Dat ik nog zou moeten weten waar ik was toen Kennedy werd vermoord, de eerste man op de maan stapte, de muur viel, 11 september, de moord op Fortuyn… Zal ik je eens wat vertellen, mijn leven sudderde gewoon door. Ik weet niet meer waar ik was. Ik “verloor mijn onschuld” niet. Ook zo’n uitdrukking. Zo’n uitdrukking waar ik fysiek verkeerd op reageer. Sensatiezoekerij. De droom van King veranderde mn leven wel, geleidelijk. Ik zou niet meer weten waar ik was, maar ik heb de toespraak vrijwel live gezien. En nu Trump. Weer verloren we onze onschuld, terwijl ik sliep, onschuldig….

En nu dreigen plotseling de media, het journaille, hun onschuld te hebben verloren. Ze hebben, oh hoe schuldig, de gewone boze witte man onvoldoende gezien, de man die niet werd “gehoord”. Nou we hoorden hem wel hoor, dagelijks. Als er iets is wat er in het afgelopen jaar tot ons kwam is het het gezwam, het geschreeuw, het gelieg, het gedreig van Trump. En in Nederland wordt elke wind die Wilders laat uitvergroot op de tv en in alle kranten tentoon gesteld. De media, het journaille, ja zelfs de NOS bezinnen zich of ze wel genoeg de gewone man hebben opgezocht. Nog meer????

Het is het oude Man-Bijt-Hond-Valkuiltje. Als je de media volgt denk je dat het erg slecht gaat met de wereld. Dat het geweld toeneemt, het leed klotst. Terwijl het mondiaal gezien steeds veiliger wordt, rustiger, minder doden vallen door geweld, meer mensen worden opgeleid en de armoede afneemt. Want goed nieuws trekt niet en verkoopt niet. Genuanceerde standpunten ook niet. Beledigend geschreeuw wel. Alleen men had minder goed dan gewenst in de gaten dat de overdaad aan aandacht voor het beledigende geschreeuw niet alleen goed was voor de kijkcijfers en leescijfers, maar ook voor de schreeuwer meer volgelingen genereerde. Men onderschatte kennelijk de invloed van het overmatige in de aandacht. En nu vraagt men zich af of men de man in de straat, langs de lijn, in de kroeg, bij de dartwedstrijd, etc. zelf wel voldoende had gesproken. Zodat men beter kon voorspellen. Nog meer straat-interviews in het journaal?

Ik vind het prima dat het journaille zich afvraagt of men het wel goed heeft gedaan, maar als men dit life-changing-moment gebruikt om nog meer onschuld te gaan verliezen, en nog meer ruimte te maken voor mensen die geen feiten nodig hebben om vooroordelen tegen anderen te staven? Als dat gebeurt verliest men echt onschuld en wordt men nog meer medeschuldig met liegende populisten die de democratie om zeep helpen door mee te doen met het ontkennen van wat de werkelijkheid is… Door ze een niet of nauwelijks weersproken podium te bieden. Door het geroeptoeter ongefilterd meer ruimte te geven. En niet te zeggen dat het anders is. Dat er erg weinig vreemdelingen binnen komen. Dat we steeds langer gezond ouder worden, tot de meest gelukkige landen behoren, het meest van alle Europese landen een mondiaal gerichte economie en kennisstructuur hebben, etc.

Het lijkt mij dat men op dit moment in volle verstandsverbijstering in de verkeerde richting zoekt. Populisme is de gevaarlijkste bom onder de democratie en de vrije pers. Think twice please… Er is een groot verschil tussen mede op commerciĆ«le gronden een podium zijn, spreekbuis, en aandacht besteden aan…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *