Wittgenstein en de vrouw en de zomer en veel korrels zout

“Vrouwen zijn volledig geobsedeerd door seks en voortplanting. Vrouwen ‘denken’ in de vorm van het processen van brokjes psychische informatie die onaf zijn, nog geen gedachten/idee zijn en dat leidt ertoe dat voor hen denken en voelen hetzelfde zijn. Mannen denken veel breder en helderder. Het meest verstandige dat vrouwen (vrijwel altijd) doen is verliefd worden op een man die verstandiger is dan zijzelf”. Dit lijkt mij een tauto-on-logische gedachte: mannen zijn verstandiger dan vrouwen en dus is het enige verstandige dat een vrouw kan doen verliefd worden op een man die verstandiger is dan zijzelf…. Ze kan nauwelijks anders, toch?
Deze diepe on-gedachte komt uit het brein van een meneer Weininger. En deze zwaar op de hand zijnde suïcidale antisemiet was van grote invloed op de jonge Wittgenstein, zelf uit een Joods gezin en volgeling van de uit het geloof verbannen Spinoza en van Schopenhauer…

Wittgenstein. In mijn studietijd werd ik op hem geattendeerd door een notoire rokkenjager en bierdrinker, die, kort nadat ik ik de geschriften van Ludwig moedeloos vol onbegrip terzijde had gelegd, op een avond in de bar op een tafeltje ging staan en de aanwezigen toesprak met de toen historische woorden: “het zal jullie verrassen, maar ik ben eigenlijk van de herenliefde, vanaf nu zijn de vrouwen van deze sociëteit volkomen veilig wat mij aangaat”. Niemand geloofde hem trouwens toen, maar hij hield woord. Wittgenstein bleek ook homo te zijn. Dat maakte Sartre als gespreksonderwerp bij de vrouwen gezien diens relatie met Simone de Beauvoir een stuk aantrekkelijker dan Wittgenstein. Ik was te dom en hij niet sexy en dus vergat ik hem een beetje. Tot onlangs weer iemand ons attendeerde op de briljante geest en ik het boek van Monk over W uit de bieb haalde. De boven aangehaalde wijsheid staat op blz 40 of daar omtrent van de 700, en verder ben ik nog niet, maar ik deel m maar vast.

Wittgenstein. Homo rond 1900. Ver voor Arie Boomsma en de reguliere uit-de-kast-kom-hulp-programma’s. Soms begrijp ik iets van de rare mengeling van zelfhaat en vrouwenhaat als ik de mensen van de leeftijd van mijn opa (de ene was uit 1885, de andere uit 1860) vroeger hoorde over Joden en homo’s. Wittgenstein, hij zal bij Hitler in Linz op school hebben gezeten. Of ze elkaar kenden toen is niet duidelijk.

Maar, kom op, eerlijk, waarom grinniken mannen quasi-niet-herkennend en quasi-daar-zijn-wij-goddank-allang-voorbij als ze de uitspraken van Weininger tot zich nemen. Een paar duizend jaar ingehamerde joods/arabisch/christelijke beschaving en vrouwenonderdrukking doe je niet zomaar binnen een generatie bij het afval…. Hoeveel stiekem “zie je wel, ik wist het” zit erbij? Toch? Onderdrukt desnoods? Vrouwen die zogenaamd te gecompliceerd zijn om te worden begrepen door mannen…. en vrouwen die dan ook hun man “kennen als hun broekzak” (waar de meeste vrouwen overigens nooit iets in hebben zitten dus hoe daar dan van ‘kennen’ sprake kan zijn, maar vooruit). Kom nou. Op Venus… nou daar is het intellect op de bon toch, haha, blij dat wij van Mars komen….

Soms begin ik iets te begrijpen van die ouwe mannen met lange baarden die onze moderne monotheïstische godsdiensten hebben gegrondvest. Was je dat nog niet opgevallen? Hoeveel vrouw-onvriendelijks de uit het midden-oosten stammende godsdiensten in hun “Heilige Boek” hebben opgeslagen? De gedachten van meneer Weininger staan niet zozeer in een Weense traditie van rond 1900, ze wortelen in een lange traditie waarin oude mannen met baarden vinden dat vrouwen zich moeten bedekken, Liefst volledig. Dat vinden modernere oude Franse mannen zonder baarden in 2016 dan weer niet… Maar ze vinden er wat van en ze vinden dat ze er wat van moeten vinden. En ze vinden dat wat ze er van vinden kracht van wet moet hebben… The times they are not changing…

Nou ben ik zelf een oude man aan het worden en ik begin het te begrijpen. Zei ik al. Neem nou de laatste weken. Warm weer. Je gaat boodschappen doen. En de vrouwen tonen zich, in korte kleedjes met decolleteetjes… Seksualiteit en voorplanting meneer Weininger… Gelijk… Als dat alles is waaraan zij kunnen denken voorzover ze kunnen denken… meer ‘pre-denken’ als u gelijk heeft, dan is dat, die vormen en huid, alles waaraan een man nog kan denken en het is zonde van al die nobele denkkracht als een man zijn spirituele wezen tot dat vrouwelijke niveau verlaagt. Ik zeg het U… Bedekken die handel en het spreken verbieden…

En vooral voor de oudere man. Ga maar na. Een jongere man, nou, daar stelt dat denken vaak nog niet zoveel voor. Hij heeft nog geen rimpels en ongemakken en rare luchtjes die met de ouderdom komen… Een jonge man kan nog dromen als hij naar de zomerse onthullingen kijkt. Maar een oudere heer als ik… ik kan er slechts onder gebukt gaan, Verontrustende onrust ervaren. De la Tourette-explosies in een verhit oud brein? En dat terwijl mijn denkende voorsprong op deze voortplantingsgedragbeluste wezens op dit moment optimaal is. Jarenlang heb ik als liefhebber van vrouwelijk schoon met onbegrip gadegeslagen hoe de kerken de vrouw hebben gekleed en onderdrukt. Wijsheid komt met de jaren… Bedekken die handel en het zwijgen opleggen.

Nog een week ouwe, dan doet de herfst het vanzelf…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *