Seniority-crisis

Wie “Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar: Pogingen iets van het leven te maken” leest, begrijpt dat het allemaal best meevalt, ouder worden, mits voldoende gewapend met ironie. Nou zit je met 83 1/4 jaar in een betrekkelijk veilige periode, astro-psychologisch gezien. De tijd tussen 68 en 70 is een stuk zwaarder. Hoe dat komt?

Zo te zien moet deze oude wijze man nog even iets toelichten:

De mens kent 1 keer in de 28 jaar een crisis, die astro-wetenschappelijk wordt gestuurd door Saturnus, die een omlooptijd heeft van ongeveer 28 jaar. Saturnus is eigenlijk net als een lastig jochie dat moeilijk leert, zeg maar alleen door tegennissen en hinderslagen zoals in een crisis. De eerste crisis treedt op als Saturnus een rechte oppositie maakt met de plek waar hij stond bij de geboorte. Juist, na plusminus 14 jaar. De pubertijd, we weten het nog. Die rotmeid krijgt verkeerde vriendjes, maakt geen huiswerk meer en wil dan alleen naar Salou. (In mijn tijd ging je joyriden op brommers, roken en bij de patatkraam op het plein hangen en dat was in die tijd niet onschuldig verzeker ik U).
De tweede 28 jaar later dus, na ongeveer 42 jaar, de mid-life-crisis, juist: pa koopt een motor om stiekem achter het wicht in Salou aan te reizen en begint daar een bed and breakfast moet een straklijvige fitnesstrainster voor bejaarden. (Hm, heb de mijne toch niet helemaal optimaal benut…)
Die van daar weer 56 jaar na is door gebrek aan te onderzoeken doelgroep (van rond de 98) weer wat minder bekend. Men treft bejaarden aan die weigeren hun gebit nog langer te dragen of plots -de “kunne” schijnt er daarbij niet veel toe te doen- hun baard laten staan. Voor als de burgemeester komt. Die van tegen de 70 echter, de “seniority-crisis”, wordt vaak over het hoofd gezien, omdat de dan nog krasse pre-bejaarde, zich voordoend als zwitser-levens-genieterd zich niet wil laten kennen, maaaarrrr, zet U schrap, hij valt niet mee:

– dat is het moment dat doordringt dat het allemaal gelul is, complete bullshit, nergens over gaat en totaal onbelangrijk is, sterker nog als er iets onbelangrijk is, ben jij het zelf wel. Misschien heb je ooit de illusie gehad dat je iets voorstelde en dat het iets uitmaakte wat je deed en hoe, maar die illusie verkruimelt nu…
– dan besef je dat er zich nog nooit iemand iets van je heeft aangetrokken, noch als vader of moeder, noch als leiding-gevende, noch als lid van de medezeggenschapsraad oid, maar dat de meesten om je heen er te beleefd voor waren dat te laten merken, nu beginnen die blikken van verstandhouding op te vallen, terwijl je toch al een beetje staar begint te ontwikkelen…
– dan zie je dat je kennis of totaal achterhaald en overbodig is geworden Het zit in computers, of je vak is verdwenen, geëmigreerd naar een lage-lonen-land of het vervliegt gewoon vanzelf in hazenslaapjes
– dan zie je dat alles wat je in je werkende leven hebt opgebouwd razendsnel door je opvolgers is afgebroken en nooit stand mocht houden. Oh als er iets verneukeratief is is het wel “Die steen” die je hebt “verlegd in een rivier op aarde”. Bram, ja de Bram van Freek, niet Mosko… Iedereen pakt een steen waar ie bij kan en legt die neer op een plek waar hij ook bij kon. Daar kan een ander dus ook zo bij. Al die verlegde stenen worden voortdurend volslagen nutteloos en overbodig heen en weer gelegd. “Het water stroomt er anders dan voorheen”… kul. als dat zo is komt dat door de klimaatverandering, idioten…
– dan vallen al je helden weg, omdat die ouder waren, je vriendenkring raakt uitgedund, je familie idem, je buren beginnen ook al of naar aanleunwoningen te verhuizen of tussen plankjes bekneld te raken, je begint te begrijpen dat sommige blikken “wat doe je hier nog, wat houdt jou hier?” betekenen.. En eerlijk gezegd, het antwoord op die vraag valt steeds minder mee.
– dan komen er dames in witte jassen vertellen dat nu discipline geboden is met die pillen. Andere dames of heren in witte jassen wijzen op het eminente belang van gedisciplineerd flossen of ragen om die laatste paar kiezen en kronen te behouden… terwijl JIJ DACHT DAT HET NU EINDELIJK WEL GEBEURD WAS MET DIE DISCIPLINE, MET OP TIJD KOMEN EN DE KLANT CENTRAAL EN DE BAAS NOG CENTRALER STELLEN. ALS ER IETS IS WAAR JE NIET OP ZIT TE WACHTEN, TEGEN DE 70, ONGELOFELIJKE TUTHOLA’s IS HET EEN TUTHOLA DIE OVER DISCIPLINE BEGINT
– dan krijg je allerlei communicatieproblemen met je kleinkinderen die over dingen praten die jij niet kent. Terwijl je dacht dat oude wijze grootouders een geweldige voorsprong hadden, blijk je een niet meer te overbruggen achterstand te hebben. En als je iets op wilt rapen of wilt verzetten… komt er een jongere vragen of HIJ DAT NIET EVEN VOOR JE MOET DOEN, DE SNOTNEUS, TERWIJL JE JE STERKER VOELT DAN…
– als alles bullshit is, nou dan is alles wat de vermaak-industrie uitbraakt het absolute bullshit-toppunt. De tv is niet meer te pruimen, kunst onbegrijpelijk geëxperimenteer, vakanties volledig verpest door niet-inclusieve tripjes naar overvolle bestemmingen… Er is nergens ook nog maar ene zak aan. Je begint bijna terug te verlangen naar Mies Bouwman en Willem “O” Duijs op de buis. Naar nog niet door geld verziekt voetbal van Coen Moulijn en Sjaak Swart en nog niet verdoped fietsen als door de gebroeders van Est .. De kans dat je nog met een groot schema op schoot de rondetijden van de 10km schaatsen gaat zitten bijhouden om te kunnen nagaan in welke ronde Keessie Ard voorbij was gegaan als ze tegen elkaar hadden geschaatst is erg klein, maar de kans dat je je er nu bij vermaakt is nog kleiner… en je realiseert je dat dit soort verheerlijkt kulverlangen een soort doodvonnis is.

Het schijnt dat het went. Ik heb net even mijn horoscoop geraadpleegd en de mijne is al aan het aflopen. De ironie werkt kennelijk al voldoende helend. Saturnus doet er niet altijd even lang over om helemaal rond te gaan en dat komt omdat ook de aarde om de zon slingert. Ten opzichte van elkaar zitten er dan allerlei versnellingen en vertragingen in. Maar dat interesseert ook geen hond, net als dat niemand nog wil weten wie Willem O Duijs is en waar die “O” vandaan komt….
Nee overgaan doet ie niet meer, die seniority…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *