Het stormt stiekem in mijn glas

Er is een ambtsmisdrijf gepleegd. Men zegt door Samsom. Jaja…. niet niks.
Het misdrijf is, lekken uit de commissie Stiekem. De redenering is: In die commissie worden staatsgeheimen besproken en dus wordt er niet uit gelekt. Als er wel uit wordt gelekt is het dus een staatsgeheim en staatsgeheimen lekken is een misdrijf. Het “gat” in de redenering is dat alles wat daar wordt besproken per definitie van belang is voor de veiligheid van de Staat der Nederlanden, ook als het een cover-up is van een liegende minister. EN DAT IS GEEN, IK HERHAAL, GEEN, STAAT-BEDREIGEND VOORVAL…. Het is een minister bedreigend voorval. En daarover behoort men geen staatsgevaarlijke escalaties op touw te zetten.

En het ging over een liegende minister. Onze minister van bijna niks, Ronald Plasterk, had eerst aan de Kamer geschreven/gelogen dat er geen door Nederland verzamelde “intelligence”, zoals 1,8 mio belgegevens, aan Amerika zijn verstrekt. Toen die leugen dreigde uit te komen, zou hij in de commissie Stiekem bij de mededelingen hebben gemeld dat die openbare info onjuist was en dat we het wél aan de Amerikanen hebben verstrekt. Het viel niemand op. Als het iedereen was opgevallen had geen enkele fractie een nummer kunnen maken van de leugen. Maar nu ….

Intussen bleek de NRC te zijn getipt over de leugen en de mededelingen in de commissie Stiekem. Dat betekende dat plotseling een soort vrijbrief was ontstaan om in de Kamer iets over de commissie Stiekem in het openbaar te kunnen zeggen en zo werd Plasterk’s huid gered. Hij had de Kamer dus wel ingelicht. Daar had de PvdA dus het meest belang bij en dus wordt Samsom verdacht.

Wat er nu gaat spelen in het onderzoek heeft dus te maken met drie principes:
1. Een minister mag niet liegen tegen de Kamer en zeker de commissie Stiekem niet misbruiken voor een cover-up
2. Parlementsleden mogen niet lekken uit de commissie Stiekem. ook niet over zoiets onbenulligs want dan is het hek van de dam
3. t Journaille moet zijn taak kunnen doen en dus zijn bronnen mogen beschermen.

Er is onderzoek gedaan en er zal meer onderzoek worden gedaan naar het verkeer tussen Kamerleden en Pers. En dat is slecht. Dat is uitgelokt door een domme minister. Als er iemand het veld zou moeten ruimen is het dus onze minister van Bijna Niks. Een minister die vrijwel al zijn plannen voor opschaling in het bestuur heeft moeten inslikken (en de idiote bezuiniging van een miljard op het gemeentefonds die er mee samenhing gewoon laat staan, een korting die allerlei gemeenten in de knel brengt) en onterecht teveel bezuinigde op de AIVD. Opzouten dus….

De vraag is of het niet verstandig is dat de schuldige onder de fractievoorzitters in de komende week zelf bekent en opstapt. Dat voorkomt een onfris onderzoek dat de persvrijheid, een grondrecht in onze rechtsstaat, aantast. Dat voorkomt dus dat er aan alle drie de principes geweld wordt aangedaan. Twee lijkt mij ruim genoeg. Kamer, fractievoorzitters, neem je verantwoordelijkheid en regel dit elegant en in het openbaar…. En als het Samsom was, en het kabinet valt dan, dan valt het maar. Dit kabinet heeft al voldoende aan de rechtstaat en principes gemorreld…

Maar voor het overige, inhoudelijk, gaat het helemaal nergens over, over wat meta-bel-gegevens, waarvan de hele wereld wist. Een glas water, een storm van niks. De ego’s in de politiek waren op hol geslagen dus, alsof t voor t eerst was……. boeieeeeen….. en opzouten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *