Klein-leed-week

Je hebt van die weken. En die beginnen dan ook nog met een maandag waarop je van Facebook niet mag klagen. Zo’n week. Met een lekkende CV. Met een haperend tv-systeem, met een pittige verkoudheid, zowel van de echtgenote als de echtgenoot, zeg maar. Met een haperende pas bij de grootgrutter. Maar mij hoor je niet. Ook niet over een Oranjeloos EK. Geen klacht komt er over mijn lippen, zou mijn overleden buurman hebben gezegd.

Ik vraag me dan altijd af wat er dan precies in mij omgaat. Het is allemaal klein bier, klein leed. Stelt niks voor. Twee belletjes en een internetbankier-moment, wat pilletjes en gegorgel en klaar is Piet, Alexander en weet ik veel wie… Maar ergens binnenin woedt er dan altijd iets dat wacht op een moment en onderwerp waarop het kan uitbarsten, weet ik. Toen ik suffig en snotterig iets van de politiek probeerde te volgen zag ik van de week zo’n moment in de Kamer. Arm koningshuis….

Ik weet niet of Mark Rutte het express heeft gedaan. Ik heb in mijn lange carrière wel meegemaakt dat het geënsceneerd werd. Als er iets groots en moeilijks door de volksvertegenwoordiging moet, geef ze dan tegelijkertijd iets wat zo klein en goedkoop is dat ze het echt begrijpen of aan een buurman gaan vragen of die dat nou ook zo onlogisch vindt en ze kletsen uren over het klein bier. Mark had de onderhoudskosten van het jacht van Trix, de Groene Draeck tot op postjes van 1.200 euro laten specificeren. En ja hoor, men ging los. Alexander voorop, met redenaarsgebaren en dito intonatie, die de gegronde morele verontwaardiging onderstrepen en begrijpelijk maken, ging het over de inspectie van zeilkleding op het koninklijk jacht, alsof het over de mislukkingen in de jeugdzorg ging, of over de koude oorlog die nog immer woedt. Zijn buurman vond die post minstens 900 euro te hoog. Zo, dan lul je niet meer. Pechtold bespaart de miljoenen belastingbetalers minstens 0,009 cent per belastingbetaler (inclusief bedrijven) en dat op jaarbasis ja…. Daar had Rutte dan wel weer een contra-expertise voor over om dat eens haarfijn uit te zoeken.

Ik vermoed dat dit nodig was om de emotie in te tomen over Wilders en Zijlstra of juist de andere naïeve kant. Om de emotie in te tomen over de vraag of ook in Nederland de vluchtelingenkwestie Chefsache is of niet na Merkel. Over het gedrag van Poetin in Oekraïne, rond MH17 en Syrië dat ook/mede voortdurend wordt uitgelokt door de VS. Dat neemt niet weg dat Poetin en Erdogan met een levensgevaarlijke strategie bezig zijn, maar de alleenheerserstactiek van de Amerikanen in de wereld, die hun ideologie, hun democratie en kapitalisme aan de rest van de wereld willen opdringen lokt dit wel uit. Maar dat kan je in de kamer niet zeggen. De kamer heeft grote problemen, waarvan men eigenlijk wil dat het gebrek aan eendracht en eensgezindheid zich beperkt tot de PVV. Zijlstra had al een uitglijer gemaakt met zijn borstvergrotingen en (oog-)lidcorrecties. Ze wisten dat Wilders en Bosma met hun testosteronbommenverhaal zouden komen (midlife-belangstelling voor seksuele potentie?) met onzedelijk betaste blanke blommige meiden die het betasten meer dan waard zijn uiteraard.

En dus gingen Willy en Trix eronder door. De hoogte van hun wedde. De automatismen in de ambtelijke koppelingen die erin zitten, de belastingvrijstelling, wat er onder de inkomens mag vallen… Alsof die paar miljoen waar het hier over gaat er voor de economie en de welvaart toe doen. Dan plotseling, om te rechtvaardigen dat je over dit soort bedragen valt, werpt men zich op als beschermer van het draagvlak van het koninklijk huis. Alsof het draagvlak onder dit arme zuchtende volk -dat het zonder EK moet stellen volgend jaar en met oranje vlaggentjes versierde straten- voor Oranje en het koningshuis niet vele malen groter is dan dat voor de politiek. Je zou haast gaan denken aan de vraag of zich de noodzaak niet aandient dat Willy, Max en Trix iets doen om het draagvlak voor de politiek onder de bevolking te beschermen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *