Puberbrein

The word is out: dat Jihadisme is niet zozeer een uitwas van de Islam, maar moet vooral worden gezien als een effect van het puberbrein in ontwikkeling. Hoera, het extremisme moet dus niet inhoudelijk worden bestreden, maar didactisch bekwaam en met wat geduld tegemoet worden getreden. Ik wou dat ik het kon aanvaarden in zijn consequenties. Ik wou dat ik kon geloven dat al die volwassenen die sektarisch denken nog gewoon beïnvloedbare pubers waren. Ik wou dat ik kon geloven dat Wilders nog gewoon een bevattelijke dwarse puber is. De verleiding is dan groot om het gedoe van de bebaarde kolonisten in Israel en het geschreeuw van die geblondeerde man uit Venlo af te doen als puberaal gedrag. En vooral je dan ook maar niet af te vragen of er ook een maatschappelijke context is die voeding geeft aan puberaal gedachtengoed. Zoals achterstand op de arbeidsmarkt, geen eens een stage kunnen krijgen op het MBO, of andere vormen van niet kunnen aanhaken bij het tempo van onze maatschappij en je gediscrimineerd voelen?

Ik begreep dat Moeder Merkel erg veel steun krijgt voor haar “Wir schaffen das” toen het over de vluchtelingen ging. In het westen van Duitsland bedraagt de steun voor de nee-roepers ongeveer 4% van de bevolking. In Sachsen en andere wat meer arme delen van Oost Duitsland wordt het nee door meer dan 20% gesteund. Zou er dan een verband zijn met armoe? Nou Wilders heeft zich voor het beschaafde deel van de natie de afgelopen week volledig vergaloppeerd met zijn uitspraken over de islamitische invasie, en de testosteronballen, of de “Nederland is geen hangplek voor miljoenen import islamieten”, met kreten over wel geld naar vluchtelingen en niet naar onze zielige bejaarden (tweets van Fleur Agema), maar desondanks is hij in de peilingen gestegen naar 29%, meer dan PvdA en VVD samen. En Nederland is eerder vergelijkbaar met West Duitsland dan met het verarmde en verbitterde oosten. Wat is het dan? Merkel cs? Heeft Duitsland meer bindende politici dan wij? Of is Merkel gewoon niet bang, zoals Zijlstra bang is voor nog meer verlies van stemmen aan de PVV en ze dus napraat… voor hem nadert het moment dat hij ‘vol is vol’ gaat roepen kennelijk…en er dus door het kabinet en de steunende partijen zo tegenstrijdig wordt gecommuniceerd dat iedereen dat gat kan vullen bij wijze van spreken? Nee zo invloedrijk is de politiek toch niet meer?

Ik heb er nog geen antwoord op, op die vraag naar de maatschappelijke context die mensen zo lang in de omklemming van hun puberbrein houdt. Als je ziet wat er op social media aan reacties komt op artikelen die iets te doen hebben met islam, politiek, vluchtelingen, ja ook dan is de neiging groot om het maar af te doen als het riool, het doucheputje van onvolwassen extreem wij/zij-denken. Maar het zijn voor het merendeel geen pubers die daar hun hart luchten. Als je mensen stoer op de tv hoort eisen dat ze financieel gecompenseerd willen worden voor het ongemak van een wat ingewikkelde landing bij slecht weer, dringt zich veeleer de vraag op of kinderen tegenwoordig nog wel worden opgevoed tot mensen die ook een sociaal bewustzijn hebben. Hufterigheid en extreem egoïsme is niet voorbehouden aan laag opgeleiden, zoals de bankencrisis ons heeft geleerd. Is dat het, dat we onze kinderen niet meer corrigeren en maatschappelijk bewust maken, maar of de hemel in prijzen of te vuur en te zwaard verdedigen tegenover onderwijzers die wel de zwakke kanten van het karakter zien? Of heeft die bankencrisis ons ook geleerd hoe kwetsbaar onze luxe is is in vergelijking tot de rest van de wereld en zijn we bij gebrek aan houvast aan van alles bang voor van alles?

Kortom, ik vrees dat ik weer eens niet met een puur psychologistische verklaring van een maatschappelijk verschijnsel eens ben. Dit kunnen we beter..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *