ergernis van de maand: NIETS

het grote NIETS van de minachting bedoel ik dan. Ik vermoed dat er niets bij komt, meer, deze maand. Dat ik het al weet. Dat er verder echt, heus en duidelijk NIETS meer bijkomt, of juist veel meer NIETS, kan je ook zeggen. En er was al veel NIETS deze maand.
Ik vraag me bijvoorbeeld af wat er in het hoofd zit van al die Amerikanen die Donald Trump vereren. En wat het journaille denkt dat de lezer en de kijker in hun hoofd hebben, als dat zoveel aandacht besteedt aan dat politiek gezien absolute leeghoofd. NIETS? Denkt men dat we als kiezer voor de clown gaan die zegt wat een ander niet zegt omdat die ander weet dat het fout is, onwaar of onfatsoenlijk? Hier volgde men Fortuijn en Verdonk en Wilders ad absurdum, terwijl iedereen weet dat media-aandacht de lift naar succes is. En het blijft gebeuren. Het is de wet van de geldschieters van het journaille, die oplage willen en kijkcijfers. Minachting voor de kiezer, minachting voor de lezer en de kijker en waarom? Because it pays?

Ik vraag me bijvoorbeeld af wat er door de hoofden van bankmedewerkers gaat die nadat ik een jaar stennis heb lopen schoppen om de stapel fouten die ze hebben gemaakt bij de opheffing van één van mijn twee bv’s, me nu gewoon een nieuw pasje sturen voor de opgeheven bv? De bank mag van Dijsselbloem en Rutte binnenkort weer naar de beurs, in delen. NIETS? Hoeveel minachting kan je hebben voor je klanten? Of van die andere bank waar een stichting die ik help besturen een kleine verzekeringsportefeuille heeft lopen, die ons dan dreigbrieven gaan sturen terwijl ze wat ze vroegen niet nodig hadden? NIETS? Of denken ze dat er in het mijne niets omgaat, dat we als klant-het-lulletje gewoon alles pikken? Minachting dus. Bedrijven die de klant centraal stellen in hun reclame bedoelen dat je centraal staat zolang je nog geen klant bent, daarna…. NIETS

En dan is er de tv in de zomer…. Je houdt het echt niet voor mogelijk. Alsof we allemaal alzheimer hebben worden er oude tv-detectives en series herhaald tot we een ons wegen, Gewoon drie netten breed van de publieken en nog een stuk of 8 van de commerciëlen met Midsomer Murders en Lewis, weet ik veel wat voor eerder uitgezonden zooi als films waar het bloed uitloopt of hitsige pubers elkaar of nerds nahijgen. Of we gaan verheffende spelletjes doen met BN-ers, zoals Ranking the stars, of door het ontbreken van alternatieven een nog net te pruimen slap aftreksel van een leuke Vlaamse serie: de slimste mens. Je gelooft het niet. Het spaart geld. Natuurlijk creatieve mensen die elke dag opnieuw moeten presteren als Pauw en van Nieuwkerk mogen wel wat langer op vakantie… maar is dat een excuus om dan maar gewoon op alle netten vanaf half mei tot 1 oktober NIETS uit te zenden van enige betekenis? De NRC verguldde de pil nog even voor me door te verwijzen naar Doe Maar, zolang duurt dit dus al… (maar die film met Doris Day is er gelukkig ook niet…). En ze wezen erop dat Zomergasten elk jaar weer een kijkcijferhit is, ondanks dat het tegen alle regels zondigt, ja, het is lang, er is maar één gast, zes zondagavonden achter elkaar dezelfde soms irritant miskleunende presentator…onvermijdelijk met zulke verschillende gasten…. het stemt tot iets dat andere programmamakers maar ons zelden durven aandoen uit angst voor de uit verveling wegzappers, namelijk nadenken…

Maar eigenlijk denk ik dat het uiteindelijk van respect voor ons -kijkers- zou getuigen als ze hetzelfde zouden doen als de krant: die schrijven geen artikelen van vorig jaar over…(echt niet NRC? Ook niet over de eikenprocessierups, of wandelingen in de Eiffel?), dunner (korter dus). Een idee: komkommernieuws en komkommertalkshows op prime-time over hondenpoep of een ontsnapt hert desnoods. Of desnoods dagelijks een uur lang de leukste tv uit Japan, of Noord-Korea of Zimbabwe, zien we nog eens iets nieuws. Of nog liever, gewoon twee van de drie zenders op zwart in de zomer. Op gewoon echt eerlijk NIETS. Eigenlijk is dat een NIETS dat wel van respect getuigt. Het kan dus wel ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *