vertrouwen en moraalridders

Wat ergerde jou nu het meest in de affaire Onno/Pow/RTL-latenight? Het gedrag van Onno, van die eikels van Pow of de kritiekloze benadering door RTL? Of toch de laffe Toyboy? Wat vond jij nou het aardigst aan de reddingsactie van Goor? Dat Bram dat nodig had, last minute? Dat z’n meer voor de hand liggende vrienden ineens nergens meer waren? Of genoot je van de uitbarsting van Diederik in de Telegraaf? Of ergerde je je aan de journalistiek? Of dat dit soort geneuzel überhaupt nog aandacht krijgt?
Ik weet het. Wat me het meest stoort lijkt op wat ik zelf met de meeste inspanning in de hand hou. Ik weet het, wat de strengste morele oordelen in mij oproept is waarschijnlijk datgene waar ik in ongeremde staat het meest toe geneigd ben. Vertrouw mijn blogs dus nooit. Nu is er de laatste weken zoveel gebeurd dat me stoort dat ik me begin af te vragen hoe gestoord ik eigenlijk ben. Neem nou Pow/Hoes, of Telegraaf/Samsom, of Goor/Bram, allemaal onderwerpen waarvan ik beweer dat ze me eigenlijk niet interesseren, clubs die me niet (op de PvdA na dan, die ik vanmorgen in het Tubantia-cryptogram zag vertaald in ‘verkleinde werkgroep’) interesseren, media waar ik nooit naar kijk (om te voorkomen dat ik me te veel moet bedwingen?). En toch, er is een soort onderhuids gegiebel en vermaak als ik er uit de tweede hand (want ik had al de originelen van deze hypes dus niet gezien) over hoor. Ik wil er meer van weten, wat beweegt Goor? Waarover werd den Died nou precies boos en op welk moment? Stiekem kostelijk toch? en ondertussen walgt mijn ideale spiegelbeeld van de vertoningen en de mediadrukte eromheen.

Dat ik er al over schrijf hier, beneden mijn niveau, haha, juist niet. Ik mopper al tijden over het niveau van het journaille, maar de journalistieke vernieuwing die Henri en Rutger hebben gebracht was dus precies de verkeerde kant op. Rellen om het rellen en af en toe een moreel sausje erover om goed te praten dat je je slachtoffers boos maakte. En nu moest Onno Hoes er dus, niet om het rellen dus, maar om de moraal in de politiek kennelijk, eraan geloven. Eerst aan Rutte vragen of ie nog geneukt heeft de laatste tijd en vervolgens een burgemeester die probeert daaraan toe te komen tackelen. Domme, dubbele moraal (moet ik dus ook hebben anders stoorde het me niet…tja). En wie is Onno? Eigenlijk bewonderenswaardig hoe hij, met zoveel tegen, toch zover heeft kunnen komen. Getrouwd (geweest) met een mannelijke showbizz-roddeltante, zus actrice, beroemde zwager met een dodelijke depressie… en dan toch eerst gedeputeerde van Noord Brabant en dan burgemeester van Mestreech. Wat hij inhoudelijk heeft gepresteerd al die jaren weet ik niet, hij is nog nooit op inhoud gestruikeld, maar een risicofactor was ie dus in optima forma voor een openbaar ambt. Tja, hij is dan ook uiteraard vooral doelwit van Pow dankzij de schurende showbizz-context. Dat is dus voer voor plaatsvervangende fatsoensrakkers en moraalridders, ik snap m. Ik walg ervan en de moraalridder in mij veroordeelt dit soort moraalridders dat van mijn belastinggeld zendtijd krijgt graag. Het is bijna een reden om de publieke omroep een inherent wangedrocht te vinden. Net als de moraalridder Bram, die altijd teveel geld uitgaf, diep in de schulden zat en daarom scheef ging schaatsen. Ook zo’n crime-showbizz-roddel-rol pakt, en altijd bereid om met een geheven vingertje in de aanvallende slachtofferrol te stappen, al was het maar voor GeertW. Héé daar heb je het geheven vingertje weer. Daar hef ik graag het vingertje over. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Ach ja, en Diederik, eerst waaide hij mee met de wind van de persoonsverheerlijking die door het media-landschap waait. Ik ben het met hem eens hoor, in de media en niet alleen in de Telegraaf, gaat het vooral om de roddels, de mannetjes en de vrouwtjes, de complottheorieën en veel minder om de inhoud. Natuurlijk is het vervelend dat als je getimed met een schaliegas-standpunt komt, dat het journaille dan vooral wil weten wat Mark dr van vindt, en je energie-woordvoerder en wat het met de Provinciale Staten te maken heeft, waarvoor we in maart naar de stembus gaan… en veel minder wat het nu precies was dat jou op dit moment heeft bewogen een knoop door te hakken waar je energieminister in het kabinet niet blij over wordt. Nieuw wetenschappelijk inzicht? Frauderende toppen bij de ontginningsbedrijven? Nee. En als je dan al in het nauw zit… Dan vergeet je dat je tegen het advies van veel mensen in toch steeds over je gehandicapte kind begint en meer van dat soort dingen. En toch stoorde ik me aan de Telegraaf (voor zover ik weet wat er gebeurd is) meer dan aan Diederik. Kennelijk vind ik het erger dat de inhoud kwijt raakt omdat die inhoud ook mij minder interesseert dan de roddels en de complotten en vind ik dat vervelend …. en dus vind ik dan kennelijk dat de pers ervoor moet waken dat politici ons als burgers niet belazeren op de inhoud (want daarvoor is het niet spannend of ze toyboys hebben of elkaar in timing aftroeven) omdat ik niet voldoende moeite wil doen om die inhoud te volgen. Volgen jullie het nog? Als de pers net zo dom is als wij, als ik, zich net zo menselijk plat en stuitend gedraagt als toyboys, dan vervullen ze de rol niet meer die ze voor ons, bij ons gebrek aan tijd en hersens, te vervullen hebben. Dan werkt het systeem niet meer. Ik wil niet weten of Matthijs, of Jeroen een toyboy heeft of meer dan 500 vrouwen hebben versierd, ik wil dat ze me voorlichten en waarschuwen. Ik wil niet weten of Kamp een bezemsteel in zijn overhemd heeft of een praatpop is, ik wil dat ik word voorgelicht over wat hij met gas en Groningen voor heeft. En dat wil ik vooral omdat ik eigenlijk stiekem geloof dat hij een soort R2D2 is, en Opstelten de liefdesbaby van Bommel en de burgemeester van Swiebertje en Saartje in een onsmakelijk triootje. Omdat ik niet deug wil ik dat de pers deugt en de politiek natuurlijk….. nog an toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *