Ontspoorde Pauw

Ik was ongeveer halverwege een bedroefde column over het gesprek tussen Pauw en Samsom, toen Frits Abrahams datzelfde gesprek fileerde in de NRC: Samsom in de beklaagdenbank die Pauw’s vonnis mocht aanhoren. Ik zal in de volgende beschrijving wat citaten van Frits verwerken want hij had het verloop beter op de rij dan ik en schrijft beter:

De openingszin van Pauw: “Dit wordt niet per se een vrolijk gesprek, want het gaat slecht met de PvdA…” Volgt een sketch met Erik van Muiswinkel waarin Rutte en Samsom worden afgebeeld als zielenpoten in een uitelkaar vallend karretje. Typisch humoristische VARA-humor. Pauw vraagt of er nog wel eens gelachen wordt bij de PvdA – nee zeker? Dan nu een filmpje waarin alle vreselijkheden van de PvdA snel op een rij worden gezet, inclusief beelden van een groot onweer met inslaande bliksem op het Binnenhof, plus een verslaggever van PowNews die roept: “De hoofdschuldige is altijd Diederik Samsom”. Einde filmpje, waarna Pauw zegt: “Het is wel een hoop ellende die op u afkomt… Hoe vaak komt het voor dat u er geen zin meer in heeft?”
Volgens Abrahams had Diederik nu moeten zeggen “Als ik dit soort demagogie bij tv-makers tegenkom”, maar hij weet beter, hij wil nog eens terugkomen.
Diederik heeft dan nog nauwelijks iets kunnen zeggen. Volgt weer een filmpje met een toespraak waarin Samsom zegt dat hij “er eventjes geen zin meer in had”… Het filmpje liet nogal wat context weg. Dat maakt die uitspraak van Diederik spannender dan hij was en volgens mij probeert Pauw te suggereren met deze flard dat Diederik worstelt met de vraag of hij niet moet vertrekken als partijleider. Het was ongeveer op dit moment dat hij iets terugzei tegen Pauw als “Natuurlijk denk ik als ik weer voortdurend wordt aangevallen wel eens ‘krijg allemaal de vliegende vinkentering'”. En ik (Hero, Frits heeft de vinkentering laten schieten in zijn stukje) dacht toen al bij mezelf, ‘volgens mij zegtie dat tegen jou Jeroen, ik zou het ook denken’. Dat heeft de Diederik moeten bekopen met een regen aan haattweets, maar dat vonden we achteraf pas uit.
Daarna moet Samsom zich verweren tegen de bewering dat hij beloftes zou breken, bijvoorbeeld op het gebied van de werkloosheid, en tegen het feit dat hij zijn -gehandicapte- dochter weer in een toespraak opvoerde. Tot tweemaal toe citeert Pauw een SP-er die Samsom in dit verband een huichelaar heeft genoemd. Diederik probeert overal geduldig op te antwoorden. En dan laat Pauw plotseling Samsom even los, een halve minuut, over wat hem beweegt en zijn plannen. Op dat moment staat het al ruim 4-1 voor Pauw. Je bent weerloos als je tegenover de interviewer niet ook met een eigen batterij aan filmpjes en sketches mag komen, maar onvoorbereid moet wachten op wat je in een hoog tempo als een slagenregen wordt voorgeschoteld. Pauw gaat niet in op deze inhoudelijke statements. “Tot zover de zendtijd voor Politieke Partijen” zegt hij lacherig. Kennelijk deinst hij terug voor het inhoudelijke gesprek en wil hij het houden op de op-de-persoon-spelende aanvallende stijl. Het enige wat hij nu nog wil weten: bij welk zetelverlies, want het wordt een stevig zetelverlies, Samsom na de verkiezingen zou aftreden? Zo’n vraag uit de categorie ik-weet-dat-ik-geen-antwoord-krijg-maar-ik-ben-een-flinke-jongen-als-ik-hem-tóch-stel.

Frits Abrahams laat het er daarna een beetje bij. Hij vermoedt dat de kiezer het een tamelijk waardeloos schouwspel zal vinden, zonde van zijn tijd. Voor mij gaat het verder. Verder in de geest van de openingszinnen van Frits, die van de beklaagdenbank en het vonnis.
In mijn ogen hoort een televisie-interview iets anders te zijn dan een debat tussen opponenten. Een interviewer of talkshow-host is geen politieke opponent die iets te winnen heeft bij het verlies van zijn tegenstander. Een interviewer mag ontmaskeren en confronteren, maar dan wel liefst op de inhoud van de boodschap, behalve wanneer het gaat om een politicus die foto’s van zijn geslachtsdelen aan vrouwelijke kiezers stuurt. Maar daar durft Jeroen (die inhoud bedoel ik, die geslachtsdelen wel vermoed ik) niet te komen. Hij weet dat hij het zal afleggen en dat is het laatste dat een talkshow-host zich kan permitteren. Het ging dus om het winnen vanwege de kijkcijfers en zijn ego. Nee, het hoeft, ook bij de VARA niet, een soort linkse uitzending te worden waar elke PvdA-er zich veilig kan wanen. Maar dit ging zo ver, was zo persoonlijk, dat dit (inderdaad Frits) een soort publiek functioneringsgesprek werd waarvan de uitslag al van te voren vaststond: ‘Diederik en PvdA, jullie tijd is voorbij, kijk maar even naar de volgende compilaties en na de uitzending opkrassen als partijleider”. Maar Frits, ik hoorde er bijna achteraan fluisteren: ‘en noem mij dan even als de belangrijkste ontmaskeraar in je persconferentie, als de man van het laatste zetje, want dat kan ik wel gebruiken in mijn eerste seizoen’. Dat kan en mag nooit de rol van de pers zijn… Dit is je zelf met alle middelen en voorsprong van een media-man die een redactie heeft, neerzetten als politieke opponent en je voorsprong benutten om hem af te maken. ‘En laten we dan maar eens cynisch kijken hoe hij probeert op te krabbelen’. Dit lijkt op een ontspoord ego, dat in zijn strijd om de kijkcijfers zijn narcisme even onbeteugeld liet.

Ik heb al eerder geroepen dat het tijd wordt dat media niet alleen ontmaskeren, maar ook met enige regelmaat ontmaskerd worden. Media hebben veel macht en dienen daar gepast, scherp en met terughoudendheid mee om te gaan. We zagen maandag of was het dinsdag een totaal ontspoorde Pauw die met verkeerde veren pronkte. Jammer…. En eigenlijk vond ik dat die vermaledijde Samsom waarop ik al een tijdje was uitgekeken het zo slecht nog niet deed, dat was het malle… Misschien het contrast met de arrogante ontsporing van Jeroen, dat daar toch plotseling een echt mens verscheen… won Diederik toch nog…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *