Simpel gezegd: I don’t tolerate intolerance

Ho, simpel zeggen kan je veel, maar meestal haal je dan de waarheid en essentie er uit. Want de essentie is nooit simpel. Dat de essentie simpel zou zijn is een verzinsel van luie leraren, adviseurs met powerpoints, talkshowhosts en journalisten. Wie iets terugbrengt tot iets simpels, houdt de ander voor de gek. Simpel he… Daarom krijg ik steeds meer hekel aan talkshows en…

De dood van die drie mensen in Haaksbergen die naar die monsterauto’s zijn gaan kijken is de schuld van… de gemeente, want die had die vergunning nooit mogen geven en die kende de veiligheidsregels niet…. nee, van de organisatoren want die hadden de toeschouwers nooit rondom mogen laten staan, maar slechts aan twee zijden… nee joh, van die idioten die dit soort testosteron-gestuurde flauwe kul naar Nederland hebben gehaald…. ben je gek, van de rijders die erin gaan zitten en zoveel mensen in gevaar brengen… snap het nou, met name van de idioten die dit soort evenementen financieren en rijk willen worden door anderen in gevaar te brengen… nee klungels, uiteindelijk van vaders van elfjarige jongetjes die zichzelf ook weer even elf mogen voelen en en met een overmaat aan namaak-testosteron met hun kinderen naar die idioten gaan kijken… ophangen aan hun teennagels, allemaal en met 10.000 volt op hun vullingen, zo, dat ruimt op…. of niet? Ik vermoed dat straks de chauffeur het gemakkelijkst in juridische kaders te vangen is en uiteindelijk wel een officier van justitie in de nek zal hebben hijgen, want zo zit ons rechtssysteem in elkaar als we daar de zaak versimpelen tot schuldig of onschuldig…

Maar, wie was er nou echt schuldig, vraag je dan na de opruiming? En heb je ook opgeruimd? Of komt er de week daarop een race met motoren of tractoren, waar toeschouwers in de buurt…. Is dat namaak-testosteron uit te roeien, door er een paar van, van die jong-onvolwassen vaders, snel-rijk-willen-worders, luie bestuurders, waaghalzen en hun maatjes aan de varkens te voeren? Nee, ik denk het niet… En ik denk dat niemand dat denkt, eigenlijk, niemand die in staat is om hier langer dan vijf minuten over na te denken. Hoe komt het dan dat er zoveel mensen zoveel vergelijkbaar simpele digitale gedachten hebben over de islam en ISIS en de rol van de Amerikanen in het Midden-Oosten. Bijvoorbeeld om maar eens wat te noemen enzo

George Walker Bush jr zou oliedom zijn geweest… Als je van olie dom kunt worden zou daar wat in kunnen zitten, gezien de bron van de rijkdom van de familie Bush. Junior Walker zou zo’n testosteronmannetje zijn geweest. Het zinnetje dat Bush jr na 9-11 het vaakst heeft uitgesproken luidt immers We will prevail… Wij zullen winnen… Dan denk je dus dat je kunt winnen…Straf en vergelding.. Mogelijk, hij heeft vast ook testosteronadviseurs gehad, maar ook mensen die anders denken, lange termijnplaatjes konden schilderen. Die de schaduwzijde zagen van ingrijpen, die gezien hebben dat de Golfoorlog van senior Bush een hoop ellende te weeg heeft gebracht en destabiliserend heeft gewerkt en hem duidelijk hebben willen maken dat het niet nodig is om zijn vaders fouten te herhalen. Hij heeft vast ook veel adviezen gehad in de richting van “niet doen”. Ja natuurlijk zijn de lobbyisten van de wapenbelangen en oliebelangen ook actief geweest en misschien zelfs ook niet eens allemaal in dezelfde richting. Ik vermoed dat Junior is bekogeld met tegenstrijdigheden en uiteindelijk (of misschien beter, veel te snel) een soort God-zegene-de-greep-besluit heeft genomen, dat dan achteraf in spindoctorstaal als iets eenduidigs en simpels tot ons is gekomen (alle tekenen wijzen dan plotseling in nog maar één richting) en niet erg lekker heeft uitgepakt ook nog. Met Obama is het niet veel anders. Ook hij heeft de lessen van de twee Bushes gezien en uitgelegd gekregen, ongetwijfeld en is wellicht iets terughoudender en trager… ook hij is vanuit tientallen kanten geadviseerd en onder druk gezet zelfs door Hillary om in te grijpen, maar uiteindelijk is er een moment waarop de complexiteit die tot wachten noopt het verliest van de druk en de urgentie die tot daden noopt… en dan, het zijn tenslotte Christenen daar, mag God de greep weer zegenen. En de taal die hij uitslaat verschilt nauwelijks van die van Junior Walker, niemand valt ongestraft de USofA aan… iedereen die Amerikaanse burgers, hun belangen of die van zijn bondgenoten schaadt zal worden vervolgd en gestraft, wat daar ook voor nodig is…Wat wijs was weten we pas over een tiental jaren of meer..
Ik vermoed dat er ook iets cultureels meespeelt. Er is veel in de Amerikaanse cultuur dat hint op een soort denktrant waarin de gedachte dat je het kwaad kunt uitroeien, met wortel en tak, nog steeds populair is. Dat je de vijand kunt “smoke out of his cave” en definitief van m af kunt raken. En dat ondanks dat ze de onbegrijpelijke hoge wapendichtheid met regelmatige schietpartijen op scholen enz, het drugsgebruik en nog wat van dat soort ellende niet uitgeroeid krijgen. De gevangenissen overvol zitten en Guantanamo-bay nog steeds niet gesloten is. En wij hier in Nederland zijn niet veel beter. Eerst doen we braaf met Bushes mee, dan zijn we net als Obama terughoudend om in te grijpen in de Arabische lentes en in de volkerenmoord in Syrië en dan staan we ineens ook te trappelen om vliegtuigen, helmen en instructeurs te sturen tegen ISIS. De druk op beslissers is door de kleine wereld universeel, we vellen maar gedeeltelijk een eigen oordeel, er is groepsdwang of -druk. En dan, hebben we ook onze eigen folklore nog. Een mafkees die roept dat we de islam stil kunnen krijgen door moslims allemaal terug te sturen naar Marokko, het midden-oosten en donker Afrika, afhankelijk van waar hun grootouders zijn geboren, heeft meer aanhang dan je als weldenkend mens volgen kunt. Een pijnlijke kies als angst voor het vreemde kun je trekken, kennelijk, ook als het om mensen en naties gaat, om culturen en basale menselijke eigenschappen.

Wat ik dus bedoel is simpel gezegd: Als ik iets niet tolereer is het intolerantie gebaseerd op met een boel aplomb geponeerde versimpelingen van de mens en zijn wereld. Niet terug naar die warme landen allemaal, nee, stuur die volgelingen van die mafkees en die mafkees zelf, maar een een tijdje naar koude oorden zoals de Russen deden, waar de hitte van hun standpunt bekoelt tot Siberische scherpte in inzicht, Zweedse zwaartillendheid, Finse fijnbesnaardheid of Eskimo-elegantie en lange donkere winters hen kunnen confronteren met de oppervlakkige snelheid van hun gedachten… Wie tolerant is roeit immers intolerantie uit, wie christen is verdrijft de haat van de islam met democratie en kapitalisme, wie moslim is de arrogantie van de kapitalistische christenen met de discipline van de sharia…. Offeh nee… er ging iets fout… ergens… in de versimpeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *