Mark, o nee Hero, je bent een eikel

Sjors, je bent een eikel. De kale manager in de spot van Cup a Soup verontschuldigt zich bij zijn personeel, staand op een stoel… Mooi beeld, ik ben t nooit meer vergeten, komt nog wel…

Ach ja Cup a Soup, ik neem t nog al eens bij de lunch. Er viel me laatst iets op. Op elk zakje staat rechts aan de bovenkant een zwart driehoekje, bedoeld als een pijltje, dat staat voor hier openscheuren. Da’s mooi, klantvriendelijk bedacht. Wat ook klantvriendelijk bedacht is, is dat er op dezelfde hoogte als het pijltje een knipje zit, een beginnetje van de door mij te maken scheur. Alleen, bij het ene zakje zit dat knipje bij het pijltje, bij het andere aan de andere kant, zeg maar links, terwijl het pijltje rechtsboven aan staat. Het knipje zit nooit beneden, altijd 1cm van de bovenkant van het zakje, maar zonder een te ontdekken systeem rechts of links. Ik vraag me dan af, waar staat dat voor, is dat een soort slordigheid ? Vinden ze me als klant net niet belangrijk genoeg om het steeds op dezelfde manier te doen ? Of staat dat voor de kwaliteit van het produkt, dat je bij wijze van spreken binnen zekere grenzen maar moet afwachten wat je krijgt ? De ene keer tomatensoep en de andere keer kippen ? Of de ene keer veel zout en de volgende keer weinig ? Als je erover gaat nadenken ga je twijfelen of je het wel moet nemen. Net als die Becel die tegen cholesterol zou zijn, maar misschien niet en die bewezen ongevaarlijk is voor je gezondheid of misschien juist toch wel…. Allemaal Unilever, Neerlands trots, je gaat toch twijfelen, maar de boodschap is consistent, ondanks de kritiek en de slordigheidjes en dat is het belangrijkste immers ? Als ik jou was zou ik het niet nemen, maar ik ben jou niet en dus blijf ik een regelmatige Cup a Soup eter

Ik zie een zwangere parallel met politiek, ook gedomineerd door PR-mensen, net als de handel. 

Als de boodschap maar consistent is, hoeft ie niet persé waar te zijn. Als de boodschap maar consistent is hoeft je handelen niet consistent met je boodschap te zijn of mag zelfs erg variabel zijn, mag je de ene dag rechts en de andere dag links behulpzaam zijn. Als de boodschap maar consistent is, mag de inhoud van de mededeling door weglaten en rangschikken best wat misleidend zijn. Als de boodschap maar consistent is, is het medium waar je m plaatst secundair en altijd dienstbaar. En men roept hoogstens binnenskamers dat men een eikel is.

Wie op dit moment echt op een bureaustoel moet gaan staan met de armen verontschuldigend breed gebarend, de glimlach vervangen door een verlegen grimas is mijn vriend Mark. Mark je bent een eikel. Gaat bij Jinek zitten schmieren dattie de partij is van de lastenverlichting terwijl z’n handtekening staat onder een lastenverzwaring van zo’n 15 miljard. Hij neemt grotesk afstand van de forenzentaks, terwijl die al in het Catshuis-accoord zat, zelf afgesproken met zijn vrienden Maxime en Geert. Mark draait en liegt hartverscheurend. Als ik U was ging ik de straat op en protesteren tegen zoveel vertoon van minachting voor volk en kiezer…. Maar ik ben U niet en zelf blijf ik thuis

De vraag is dus, aan wie of wat ligt het nou dat verkiezingen het slechtste in bestuurders boven halen. In de eerste plaats, en dat is het aardige van democratie, heeft de kiezer altijd gelijk. Als de kiezer het normaal winnersgedrag vindt, dit gedraai en gelieg, dan krijgt het volk dat, zo simpel is het, gedrag dat wordt beloond herhaalt zich en versterkt zich. In de tweede plaats gaat het in de verkiezingsstrijd om het partijbelang. Men legt in het partijbelang uit wat men in het landsbelang zou doen als men het alleen voor het zeggen had. En omdat dit nooit waar zal worden, dat alleen voor het zeggen, is er een systematische vrijbrief om dingen te zeggen die in strijd zijn met wat je doet en mag je in het lands,  o nee het partijbelang je partners tot tuig verklaren die het op Uw toekomst, Uw geld, Uw vrijheid of wat ook voorzien hebben ook al is de boodschap aantoonbaar onjuist. Ook hier weer geldt, dit gedrag blijft zich herhalen en intensiveren, zo lang wij stemvolk dat belonen. Als ik U was ging ik niet meer stemmen en zeker niet op een partij, maar ik ben U niet, ik ga stemmen… Hero je bent een eikel

Gepubliceerd op 14 juni 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *